Työterveyshuollon velvollisuus on tuntea työpaikat ja työntekijöiden ongelmat.

Käsitys työterveyshuollosta ja sen toteutuksesta on hämärtynyt. Merkittävä osa työnantajista on ulkoistanut työterveyshuollon, ja samalla työterveyshuolto on siirtynyt korvaamaan rajoittuneesti toimivaa julkista sairaanhoitoa.

Sopimusperusteisilla palveluiden tarjoajilla on heikko ­käsitys työpaikkojen työolo­suhteista, työnkuvista ja työn­tekijöiden terveydentiloista sekä työkykyrajoitteista ja -ennusteista. Työterveyshuollosta on tullut työssä käyvien luksussairaanhoitoa, jota tosin tarjotaan määräaika irtisanotuillekin.

Olen samaa mieltä Työterveyslaitoksen (HS 12.5.) kanssa lakisääteisen työterveyshuollon toteuttamisesta Kelan tukemana. Yhteiskunnan verovaroilla ei pidä kuitenkaan eriarvoistaa kansalaisia. Jos työantaja ha­luaa kustantaa sairaanhoitoa, se voi vapaasti näin toimia omalla kustannuksellaan ja käyttää vaikka palveluseteleitä. Ennenhän tätä toteuttivat työntekijöiden sairauskassat.

Eläkelaitosten kustantaman työhyvinvointitoiminnan vaikuttavuudesta ei ole mitään ­todellista näyttöä. On tärkeää, että sitä selvitetään ja ohjataan rahoitus työpaikoilla tapahtuvaan vaikuttavaan toimintaan.

Työterveyshuolto, työsuojelu, työhyvinvointi ja sairaan­hoito eivät kuulu niin sanottuihin saavutettuihin etuihin vaan lakisääteinen toiminta tulee toteuttaa niin, että sillä on vaikuttavuutta. Työterveyshuollon velvollisuus on tuntea työpaikat ja työntekijöiden ongelmat työssä ja työympäristössä ja ­vaikuttaa näiden ratkaisuihin yhdessä työntekijöiden, työ­suojelun ja työnantajien kanssa. Pitää olla läsnä työpaikoilla. Siten työterveydenhuoltoon syntyy vaikuttavuutta.

Työterveyshuollon pitää reagoida riittävän ajoissa työssä­selviytymisongelmiin, mutta se on mahdotonta, jos työterveyshuolto ei seuraa muuta kuin ­satunnaista sairastelua. On jopa jouduttu tilanteisiin, joissa työntekijä ei tiedä hakea apua työterveyshuollosta ja joutuu ­irtisanotuksi. Nämä tilanteet ­lisääntyvät, jos työterveyshuoltoa toteuttavien käsitys työ­terveyshuollon tehtävästä ei ­kirkastu.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Helsingin Sanomissa.

Recommended Posts