fbpx Skip to content

Pirkko Vihko 59

Olen professori, lääkäri ja Kokoomuksen eurovaaliehdokas Koillismaalta Kuusamosta. Sieltä aikoinaan lähdin tekemään uraa Oulun ja Kuopion kautta Helsinkiin ja kansainvälisesti. Haluan EU:n mahdollisuudet tehokkaammin suomalaisten käyttöön ja koko Suomen EU-kartalle.

Minulla on pitkä työkokemus kotimaassa ja kansainvälisissä tehtävissä. Olen toiminut mm. Nokian, Maailman terveysjärjestön (WHO) ja EU:n asiantuntijatehtävissä. Olen ollut professori Oulun, Itä-Suomen ja Helsingin yliopistossa. Lääkärinä olen toiminut yliopistollisissa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa.

EU:sta sain kokemusta, kun olin EU:n tärkeimmän tiederahoittajan, Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) tiede- ja rahoitusarvioijana noin 10 vuotta. Olen patentoinut (yli 10 patenttia) ja soveltanut tutkimustuloksiani innovaatioihin, ennen kaikkea uusiin tekniikoihin ja terveydenhuoltoon. Kehittyvien maiden tyttöjen ja naisten asemaan ja koulutukseen olen vaikuttanut WHO:n ja kansainvälisten tehtävieni kautta.

Olen julkaissut yli 200 kansainvälistä julkaisua ja pitänyt yli 90 kutsuttua kansainvälistä esitelmää. Vaikutan myös aktiivisesti suomalaiseen arkeen esimerkiksi sanomalehtien mielipidesivuilla. Kokoomuksen jäsen olen ollut jo 30 vuotta.

Tukijani

Yhteistoiminta ja ystävyys prof. Pirkko Vihkon kanssa alkoi ollessani opetus- ja tiedeministerinä 1991 ja jatkuu edelleen. Pirkko on tehokas toimija kaikessa mihin ryhtyy. Hän on laaja-alainen, aloitteellinen, tarmokas ja näkemyksellinen. Hänen akateeminen taustansa, luonteensa ja koulutuksensa palvelevat tulevissa EU-tehtävissä kansallisesti ja kansainvälisesti. Hänellä on määrätietoisesti luodut verkostot ja hän tuntee EU:n menettelytavat. Kannatan ehdokasta, joka on liikkeellä asia edellä, ei oma kunnia eikä karriääri – ne hänellä jo on.
Riitta Uosukainen
Valtioneuvos

Kokemus

Tavoitteeni on mennä edistämään asioita, jotka tunnen.

Tiede ja osaaminen

Innovaatiot ja patentit

Terveydenhuollon kokemus

Mielipidevaikuttaja

Sanottua

When I arrived to Oulu in 2004, I joined Pirkko Vihko Research Group. It was a once in a life opportunity to pursue my PhD studies in her prestigious international group as well as to build my personal and professional life in Finland. As a project leader, she is a woman committed with the aims and with a problem solving oriented mindset. She has been always able to establish successful strategic alliances with local and international partners such as WHO in order to reach the aims. She made important contributions in science and I do not have doubts that her leadership capabilities will redound in the benefit of the EU and National interests. Personally, she is a woman with a strong character and clear convictions and she knows how to defend the ideas she supports
Ileana Quintero
PhD, Clinical Chemistry, University of Helsinki

Saavutuksia

0
Kansainvälistä julkaisua
0
Kansainvälistä esitelmää
0
Kansainvälistä patenttia

Aikajana

Elämäni käännekohtia

Timeline

2008
2008

Huipputiedettä tekemässä

Huipputiedettä tekemässä

Tutkija pääsee harvoin jos koskaan kansainvälisen tiedehuippulehden kanteen työnsä tuloksilla. Pirkon tutkimusryhmän kivunsäätelytutkimus pääsi Neuron-lehden kanteen.

1997
1997

Ohjaamassa väitöskirjatutkijoita

Ohjaamassa väitöskirjatutkijoita

Olen ohjannut useita väitöskirjoja (25). Tässä nigerialainen WHO -oppilaani hänen väitöstilaisuudessaan yhdessä vastaväittäjänsä kanssa.

1982
1982

Lääketieteen ja kirurgian tohtori Oulun yliopiston tohtoripromootiossa

Lääketieteen ja kirurgian tohtori Oulun yliopiston tohtoripromootiossa

Väittelin tohtoriksi 1978. Tohtoripromootioita ei järjestetä joka vuosi, joten osallistuin siihen vasta neljä (!) vuotta väitöstilaisuuteni jälkeen. Toimin sittemmin professorina Helsingin, Kuopion ja Oulun yliopistoissa.

1970
1970

Lääkäri Kuopion yliopistollisessa sairaalassa

Lääkäri Kuopion yliopistollisessa sairaalassa

Päädyin hoitamaan ihmisiä eläinten sijaan. Olin lääkärinä Kuopiossa, Kuusamossa, Kemissä, Kajaanissa, Oulussa ja Helsingissä sekä myöhemmin ylilääkärinä Oulussa ja Helsingissä.

1950
1950

Koillismaalainen pikkutyttö

Koillismaalainen pikkutyttö

Lapsena unelma-ammattini oli karjakko eli eläintenhoitaja. Kävin jopa salaa lypsämässä lehmiä. Poruhan siitä syntyi kun jäin kiinni itse teossa.